Mussalon satamaan Kotkaan rakennetaan sellukeskus sataman länsiosan uudelle D-alueelle.
Satama investoi noin 30 miljoonaa euroa. Uudelle alueelle rakennetaan noin 20 hehtaarin kenttä ja 220 metriä laituria sekä varasto.
Laiturin on tarkoitus valmistua keväällä 2019.
– Tämä on meille merkittävä satsaus tulevaisuuteen yhdessä kumppaniemme kanssa, sanoo HaminaKotka Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Naski.
Hankkeen lupaprosessi on vielä kesken, mutta Naski arvioi että yksityiskohdat varmistuvat tänä keväänä.
Uuden tyyppinen terminaali
Steveco rakentaa Mussaloon 20 000 neliömetrin kokoisen terminaalin, joka maksaa noin 8,5 miljoonaa euroa. Terminaali on noin 400 metriä pitkä ja valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.
– Henkilöstöä tämä hanke ei välittömästi lisää, sanoo Stevecon toimitusjohtaja Henri Kuitunen.
Hankkeen taustalla on UPM:n päätös keskittää Kaukaan ja Kymin sellutehtaiden meriliikenne Kotkaan.
– Haemme tehokkuutta koko kuljetusketjuun. Mussalossa on mahdollista lähettää sellua maailmalle sekä laivoissa että konteissa. Selluliikennettä siirtyy Haminasta Kotkaan, kertoo UPM:n merilogistiikan johtaja Jukka Hölsä.
Satamayhtiön mukaan Haminan satamaan ei tule tyhjäkäyntiä, vaikka sieltä lasteja siirtyy pois. Sahatavaraliikenteelle tarvitaan lisää tilaa ja myös kesällä käynnistyvään öljyteollisuuden osien kauttakulkuun Haminasta Kazakstaniin.
Sellukeskuksen valmistelu alkoi sataman ja UPM:n välillä noin kaksi vuotta sitten.

Keskuksen toivotaan laajentuvan
Mussaloon rakentuva sellukeskus on satamayhtiön mielestä ainutlaatuinen Suomessa.
– Selluahan kuljetetaan monista satamista, mutta tämän kaltainen oma alue sellukuljetuksille on harvinaisuus Euroopassakin, kun yli 15 metrin syväyksen aluksetkin voidaan käsitellä laiturissa, kertoo HaminaKotka Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Naski.
Perjantaina ilmoitettu hanke on ensimmäinen vaihe. Tavoitteena on laajentaa keskusta myöhemmin. Alueelle mahtuu vielä noin 500 metriä laituria sekä varastoja.
– Asiakkaiden tarpeen mukaan edetään. Tämä on ensimmäinen iso investointi sen jälkeen, kun Haminan ja Kotkan satamat fuusioituivat vuonna 2011. Toivottavasti jatkoakin seuraa, arvioi Naski.
Klo 11.04 lisätty HaminaKotka satamajohdon kommentteja